Ce e nou în Windows Fall Creator Update 2017?

Zilele acestea are loc Microsoft Build 2017, întâlnirea anuală în care își laudă realizările și unde sunt prezentate planurile de viitor. Azi, în cea de-a doua zi, au fost prezentate unele lucruri interesante despre următoarea actualizare a Windows, numită – foarte original! – Fall Creator Update.  Cel mai probabil, această actualizare va veni prin septembrie. Haideți să vedem noutățile promise!

Bash on Windows

Unul dintre feature-urile care a beneficiat de cel mai mare tam-tam este reprezentat de posibilitatea de a rula Ubuntu în Windows. Inițial era destul de limitat, dar a devenit mai potent cu ultima actualizare. Încă nu este o distribuție în adevăratul sens al cuvântului, dar se laudă a fi destul de potentă pentru multe activități.

Din toamnă vom putea rula, pe lângă Ubuntu, și Fedora și SuSE, în paralel. Ceea ce, trebuie să recunoaștem, sună destul de interesant. Mai ales dacă s-ar face și Docker – sau ce o să mai apară până atunci – disponibil nativ, fără vreo mașină virtuală.

Fluent Design

Cred că una din problemele Windows a fost ca nu a beneficiat de un UI Guideline foarte bine stabilit. Prin urmare, fiecare aplicație arăta și se comporta cum credea developer-ul. (e.g. pe mac am apreciat mereu că în orice aplicație deschizi setările cu același shortcut cmd+,). MS A încercat să schimbe asta odată cu Win8 și cu al său Metro – prea puțin adoptat – și încearcă să impună noul stil, numit Fluent Design.

Este un fel de Material Design 2.0 dacă vreți. Are câteva elemente de bază: Lumină, adâncime, mișcare, mărime și material. Acesta din urmă este definit în următorul fel:

The things that surround us in the real world are sensory and invigorating. They bend, stretch, bounce, shatter, and glide. Those material qualities translate to digital environments, making people want to reach out and touch our designs.

Cred că acest guideline va fi de folos în dezvoltarea aplicațiilor Hololens.

De notat și că nu este un feature per se ci mai mult dorința Microsoft de a uniformiza look&feel-ul aplicațiilor. Unele aplicații din Windows Insider – cum ar fi Groove – deja a adoptat unele elemente.

Cloud Clipboard, Timeline, Pick Up

Clipboard

Nu folosesc mai multe dispozitive, deci nu sunt foarte convins de utilitatea acestui feature. Cert este că este cross-platform (Windows/iOS/Android) și că, dacă ar funcționa și ca manager de clipboard (i.e. să ai posibilitatea de a vedea o istorie a clipboard-ului), ar avea succes.

Pick up where you left off

Chestia asta s-ar putea să fie foarte tare dacă va fi implementată bine și adoptată de dezvoltatorii mobili. Pe scurt, aplicațiile care au și versiune desktop și versiune mobilă își vor putea sincroniza starea curentă între dispozitive. Pe de altă parte, nu mă pot gândi la prea multe aplicații care au versiune desktop/mobilă, deci e posibil să nu fie chiar atât de utilă. 😀

Timeline

Un fel de time-machine de pe mac; demo în filmul de mai jos

OneDrive – sincronizare selectivă

Nu mai știu, dar parcă treaba asta a fost anunțată de anul trecut (sau a fost anunțat și la Dropbox?). Pe scurt, dacă ai prea puțin spațiu (sau bandă) și nu vrei să descarci tot conținutul OneDrive, acum vei putea să descarci doar fișierele de care ai nevoie. Sună interesant, păcat că nu folosește nimeni cunoscut OneDrive 😀

Altele

Am uitat ceva?


Publicat

în

de către

Comentarii

6 răspunsuri la „Ce e nou în Windows Fall Creator Update 2017?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

windows apple dropbox facebook twitter