Cum configurezi eficient Windows pentru PHP Dev?

Mi se întâmplă deseori să constat lipsa –  pe sistemele unor programatori – a unor  utilitarele mici, inspirate sau portate din lumea Linux. Prin urmare, m-am gândit să încerc să fac un mic ghid despre ce și cum ar trebui instalat.

Plec de la premisa că este și NodeJS instalat iar XAMPP este Stack-ul folosit, dar se poate aplica în orice alt context; scopul este acela de a avea toate utilitarele disponibile în cmd (hint: încearcă cmder)

1. Rapid Environment Editor

Complet opțional, dar foarte la îndemână, util în editarea/adăugarea variabilelor. Sigur, te poți descurca și prin alte metode, dar REE este atât de eficient încât nici nu merită să iau în considerare alte explicații 😀

2. Gow

Este o colecție de utilitare, de genul whereis, wget, curl, grep, tar șamd. În total sunt peste o sută de astfel de programe.

3. GnuWin

Similar cu Gow, dar ultima actualizare a fost în 2009. Eu le am pe amândouă doar pentru că pe ăsta l-am găsit primul și mi-a fost prea lene să le compar 😀

4. Git

Instalat astfel încât Git va fi disponibil direct din cmd. Adică la instalare alegi ultima opțiune:


După ce instalăm tot ce am listat mai sus, deschidem REE și avem grijă ca în PATH să existe directoarele unde au fost instalate utilitarele astea:

Săgețile albastre sunt legate de contul curent din Windows și poate fi aflat prin apăsarea Win+R -> %appData%\npm respectiv %appData\Composer.

Pe lângă utilitarele înșirate mai sus, recomand să adaugi și directoarele bin  de la Apache sau Mysql, respectiv directorul în care se află executabilul php.exe (e.g. c:\xampp\php)

După ce ai adăugat toate variabilele astea în editor, salvezi și dai un restart (unii zic că logout ar fi suficient). Imediat după, dacă deschizi cmd vei avea la dispoziție o mulțime de utilitare, care mai de care mai… utile.

Publicat de

Ionuț Staicu

este frontend & WordPress developer, iar în timpul liber administrează DevForum.

Răspunsuri notabile

 1. Ce zici de Laragon? Ofera tot ce ai nevoie fara a te obosi sa instalezi n lucruri.

 2. iamntz says:

  Să știi că am mai auzit de Laragon, cred că de la @oriceon. Dar nu mi-am format o părere, că nu am apucat să-l folosesc (am prea multe vhosturi setate în xampp și îmi este greu să migrez)

  Stack-ul folosit nu este (foarte) relevant în articol; este vorba de restul mărunțișurilor ce îți fac viața mai frumoasă/ușoară :smiley:

 3. Foarte util pentru windows dev-ers…

  Felicitari ptr. share.

  Cele bune!

 4. Prodix says:

  Pe Laragon mi se incarca proiectele mult mai greu fata de XAMPP

 5. isti37 says:

  Eu personal utilizez http://www.uniformserver.com pe Windows daca nu vreau sa configurez vagrant sau sa folosesc docker. PHP nu mai folosesc decat pentru teste sau scripturi vechi care se bazeaza pe .htaccess (altfel as folosi serverul integrat din php7).

  Are 150Mb dupa dezarhivare, wamp are 400mb, xampp 500+.

  E modular, e foarte simplu, nu trebuie instalat.

  In rest git bash (MINGW64) e foarte important. Dupa vine docker, https://www.docker.com/docker-windows

Continuă discuția devforum.ro

Participanți